Collectie 'De Speelberg'

Er was eens...

'De Speelberg' te Wulvergem

In 1973 opende Stef Dehollander zijn eetcafé ‘De Speelberg’ te Dranouter. Het was een typische bruine kroeg waar men naast een fris drankje ook diverse volksspelen kon uitproberen.

Toen ‘De Speelberg’ enkele jaren later naar een oud schooltje in Wulvergem verhuisde, groeide de verzameling spelletjes tot een echte speelgoedcollectie en werd de zaak een combinatie van eetcafé en museum. De bezoekers leerden iets bij over de geschiedenis van de streek en probeerden er een spelletje uit.

In 1987 verhuisde ‘De Speelberg’ een laatste maal, deze keer naar Kemmel. De zaak kreeg een nieuwe naam: ‘Het Labyrint’, vernoemd naar het doolhof dat werd aangelegd in de tuin. Het café, een verzamelplaats van volksspelen trok zowel jong als oud aan om het grote aanbod te bezichtigen of om er een spel te spelen. In september 2012 ging Stef Dehollander op pensioen.Tegelijk verdween zijn collectie speelgoed van op de bovenverdiepingen van het Labyrint uit de openbaarheid.

Vandaag wordt er terug werk gemaakt om deze unieke collectie opnieuw open te stellen. Van oktober 2018 tot en met februari 2019 voeren de gemeente Heuvelland en Erfgoedcel CO7 i.s.m. vrijwilligers een inventarisatieproject uit van deze omvangrijke speelgoedcollectie. Elk voorwerp wordt geordend, gefotografeerd, beschreven en professioneel verpakt. Hiervoor kan CO7 nog steeds geëngageerde vrijwilligers gebruiken.

Wil je graag meehelpen? Ben je een erfgoedliefhebber of ben je geïnteresseerd in oud speelgoed en wil je met de andere vrijwilligers één van de taken op je nemen (beschrijven, fotograferen, enz.)  contacteer Hanne Deprince.

Tentoonstelling

Foto tentoonstelling Kemmel 1Heb je zin in een nostalgische reis naar de eigen kindertijd? Kom dan zeker eens een kijkje nemen ter plaatse. Tijdens het inventarisatietraject worden er enkele stukken tentoongesteld en krijg je meer achtergrondinformatie over de collectie en het inventarisatietraject.

Voor jong en oud: speelgoed is dan ook van alle tijden.

WAAR: Tentoonstellingsbox, Sint-Laurentiuskerk te Kemmel
WANNEER: Vanaf november 2018 tot en met eind februari 2019
(openingsuren)

Kan je ook niet wachten op het resultaat?

Op maandag 25 februari 2019 (18u30 - 21u) wordt het resultaat van dit project voorgesteld in samenwerking met VormingPlus.
Naast het voorbrengen van de gevolgde werkwijze en resultaten van het inventarisatietraject door Koen Baert (coördinator Cultuur Gemeente Heuvelland) en Hanne Deprince (projectmedewerker CO7) geeft Marc Wellens, voormalig conservator van het Speelgoedmuseum in Mechelen, een voordracht over de historiek van het spelen en het speelgoed. Nadien praten we bij een drankje en kan je zelf enkele spelletjes uitproberen.

Partners

 

 

Contact

 • Expo 'Collectie Speelberg'

  Tentoonstellingsbox, Sint-Laurentiuskerk

  Sint-Laurentiusplein 2
  8956 Kemmel

  Openingsuren deze week

  • Vandaag open van 09:30 tot 12:00, van 13:00 tot 16:00
  • Morgen open van 09:30 tot 12:00, van 13:00 tot 16:00
  Alle openingsuren

Contactpersonen